Börcs Község Honlapja polgarmester[kukac]borcs.hu
„A vidék érintése……..”

KERESÉS

Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Börcsi önkéntes tűzoltó-egylet 1889. január 13-án alakult meg: Elnök: Ofner József, alelnök: Csapó Pál, főparancsnok: Teller Antal, alparancsnok: ifj. Somogyi Antal és Borsodi János, pénztáros: Végh Antal. Az egylet 50 működő taggal indult.

Évtizedekig a középmezőnyben foglaltak helyet. A legnagyobb sikert 1960-ban a felnőtt női csapat érte el, televíziót nyertek. Ez megerősítette és összekovácsolta a Klubbot és a falubelieket. A legénységi szoba volt az első színtér, ahol a tagok a falubeliekkel együtt a híradót és a sportmérkőzéseket nézhették. Ennek fejébe 1Ft-tal támogatták a szervezetet Ezután sem álltak le a jó eredményekkel, 15 éven keresztül sorozatba valamelyik csapat dobogós helyet ért el. A versenyeken kívül fontos szerepet töltött be mindennapjainkban a rendezvények szervezése, a hagyományt őrző locsolóbál lebonyolítása, amelyen a község lakói jókat mulattak. A szórakozáson kívül fontos és komoly feladat volt a falubeliek tájékoztatása, oktatása a tűz és más károk elhárításával, megelőzésével kapcsolatban. Nyaranként rendszeres fizetés nélküli egész napos ügyeletet tartottak.

 A 80-as évektől a 2000-ig csak éppenhogy működött a szervezet. 2000-ben új parancsnok került a szervezet élére Ifjú Péter.

A fiatalokat maga mellé állítva komoly fizikai munkával elsőként környezetükön változtattak. (parkosítottak, betonoztak, festettek, szigeteltek). S közben észrevétlenül egy jó kis csapatot alkottak. A csapat összes férfi ill. fiú tagját bevonva a munkába napokon keresztül tartó szerelgetéssel  újraélesztették a Barkast.

Az elmúlt két évtizedben rendszeresen részt vesznek az Önkéntes tűzoltó versenyeken, ahol  évről-évre szép eredményeket érnek el. A műszaki eszközparkot folyamatosan fejlesztik, bővítik.

2002-ben sikerült a Barkast lecserélniük egy IFA típusú gépjárműfecskendőre, ezt követően 2013-ban pályázatból egy baleseti beavatkozó kocsit sikerült beszerezni. 2016-ban egy műszaki mentő szerkocsi állt munkába, 2017-ben egy Mercedes típusú gépjárműfecskendő kocsit sikerült vásárolni. 2020-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által hozzájutottak egy Mercedes gépjárműfecskendőhöz.

Az évek során az elavult gépjárműveket eladták, lecserélték, 2020-ban az Egyesületnek 2 db Mercedes gépjárműfecskendő autója és egy baleseti gyorsbeavatkozó autója áll rendelkezésre a gyors és hatékony segítségnyújtáshoz.

2015-ben az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket tevékenységük, felszerelésük és tagságuk felkészültsége, végzettsége alapján kategóriákba sorolták. A Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a négy kategória közül a legmagasabba került. 1 fokozatú Tűzoltó Egyesület, melynek  állományában több hivatásos tűzoltó található.

Forrás: Győri Közlöny 1889. január 17., Bognár Gézáné az 1960-as felnőtt női csapat tagja,  Ifjú Péter 2000 óta a szervezet vezetője.

 

Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület  Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület  Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

gyor hulladek honlap banner

logo kisterseg

magyar falu logo

Borcslogó

ELÉRHETŐSÉGEK

Abdai Közös Önkormányzati Hivatal

Kirendeltség Börcs, Erzsébet tér 4.
Telefon: 96/553-240
Mobil: 70/338-5197

Ügyfélfogadási idő Börcsön:

Hétfő: 8-18 óráig
kedd-csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig

 

esza