Börcs Község Honlapja polgarmester[kukac]borcs.hu
„A vidék érintése……..”

KERESÉS

Börcs Faluvédő és Művelődő Egyesület

A Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület kiemelten közhasznú szervezet 1994-ben alakult a helyi fiatalok összefogásának eredményeként. Mára az Egyesület 120 börcsi tagot számlál.


Az Egyesület küldetése a helyi lakosság önszerveződésének segítése, életminőségének javítása, közösségi szemléletmód kialakítása, az ifjúság és a lakosság önérvényesítő képességének fejlesztése.
Kistérségi szinten az önkormányzatokkal együttműködve híd kialakítása a civil szektor felé, a térségi gondolkodás segítése, térségi szintű programok beindítása az informatikai-, turisztikai- és a humán fejlesztések területén.

 

A kezdetektől az ifjúsági programok alkotják tevékenységük gerincét.
A helyi rendezvényeken túlmenően nemzetközi táborok és cserekapcsolatok szervezése (a környező országok mellett pl.: Franciaország, Olaszország, Írország egy-egy ifjúsági szervezetével van szoros kapcsolatuk), is céljaik közt szerepel.
Az Egyesület ifjúsági közösségfejlesztő tevékenységének hatására a „Rábcatorok” kistérségben két Egyesület és három klub alakult.
Országosan további 5 Egyesületet segítettek életre.
A határon túl, Beregszászon pedig közreműködtek egy alapítvány megalakításában. Egyesületük volt az elindítója, az ISZKIRI – Ifjúsági Szövetség a Kisalföldi Régióért – szervezetnek, felvállalva a megyei Egyesület központi feladatainak ellátását is.
Az Egyesület amellett, hogy megpróbálja rendezvények formájában feleleveníteni és megőrizni a falura jellemző régi szokásokat, számos programjával maga is hagyományt teremtett. Ilyen programok például a tagavató, a „Házhoz jön Mikulás” akció és a Falukarácsony.

A Börcsi Faluvédő és Művelődő Egyesület 1998-ban nyitotta meg a Teleházat, amely-egyebek mellett – az Egyesület központi irodájaként is funkciónál.
A Teleház alapvető feladata olyan korszerű informatikai, információs szolgáltatások nyújtása a lakosság, számára, amelyek révén csökkenthető a falu lakosságának elszigeteltsége, segítve ezzel az információs társadalom kihívásainak való megfelelést.

BÓBITA Erdei Iskola és Képzési Központ 2000-től fogadja a vendégeket. Egy 36 férőhelyes ifjúsági szállás, amelyhez képzési termet is ki alakítottak. Az Erdei Iskola keretei közt közel 80 tantervbe illeszkedő programot kínálnak az ideérkezőknek, amelyeknek jelentős részét helybeliek, valamint fiatalok biztosítják.
Az egyesület által kínált turisztikai szolgáltatások középpontjában az aktív szabadidőeltöltést lehetővé tévő színes programok állnak. Céljuk ezen keresztül az, hogy olyan módon mutassák be Börcs és környékének természeti értékeit, kulturális-néprajzi hagyományait, történelmi és építészeti nevezetességeit, hogy az egyúttal vendégeink önfeledt kikapcsolódását is szolgálja.

A programkínálatot jelentős részben a gyermek- és ifjúsági korosztály igényeinek megfelelően alakították ki, amelynek elsődleges célközönségét a Bóbita Erdei Iskolába érkező csoportok jelentik.

Az elmúlt évben azonban már lehetőségük nyílt a kínálat kiszélesítésére, s ez lehetővé teszi, hogy más - az aktív turizmus iránt érdeklődő - csoportok számára is vonzóvá tehessék szolgáltatásaikat. Valamennyi turisztikai programunk lebonyolításához képzett és tapasztalt vezetőt biztosítanak, akik között - az adott program jellegének megfelelően - természetvédelmi szakemberek, túravezetők, kézművesek és játszóház-szervező pedagógusok is vannak.

A turisztikai kínálat elemeit a folyamatosan megtekinthető látnivalók (pl. tanösvény, helyi- és térségi nevezetességek) mellet a kézműves- és környezeti-nevelési programok, valamint a szervezett túrák - elsősorban a kerékpáros túrák - jelentik.

A Peryche Holt-Rábca menti Tanösvény
2001-ben kezdtek hozzá a szülőfalujuk külterületi részén egy 4,6 km hosszú tanösvény tervezésének és kialakításának, amely a Holt-Rábca élővilágát mutatja be, érintve a kerékpáros hidat, valamint az útvonal mellett kialakított pihenőhelyet.

A három útvonal változó hosszúságú, így a tanösvény alkalmas arra, hogy kisebb túrák keretei között a hozzájuk érkező csoportok végigsétálhassanak rajta, vagy iskolások, óvodások használhassák. Az eligazodást felfestett útjelzők segítik, a látnivalókról pedig az útvonalon elhelyezett táblák adnak bővebb információt.

A kitáblázás mellett egyéb - a szemléltetést, megfigyelést segítő eszközök is kialakításra kerültek a tanösvényen. pl.: madárles, napóra. A tanösvény megtekintéséhez igény esetén túravezetőt biztosítanak.

Party-Túra Kerékpárkölcsönző
2002-ben került kialakításra a 40 db kerékpárral, valamint szerviz szolgáltatással működő kerékpárkölcsönző. A kerékpárokat minimum fél napra, maximum egy hétre lehet kikölcsönözni. Munkatársaik segítenek a túrák összeállításában, és igény szerint tapasztalt vezetőt is tudnak biztosítani.

Csobogó Holt Rábca menti Kenu kölcsönző
Az elmúlt években igyekeztek folyamatosan bővíteni kínálatukat, vonzóvá tenni az aktív turizmus iránt érdeklődő csoportok számára. 2006-ban a Phare CBC Ausztria Magyarország program keretében sikerült 10 db 4 fős kenut, evezővel, mentőmellénnyel a beszerezni. Számos vízitúra ajánlattal és programmal tudják segíteni a hozzájuk fordulókat.

 

Kiss-Simon Enikő elnök
(1977-2022 ♥)


 

gyor hulladek honlap banner

logo kisterseg

magyar falu logo

Borcslogó

ELÉRHETŐSÉGEK

Abdai Közös Önkormányzati Hivatal

Kirendeltség Börcs, Erzsébet tér 4.
Telefon: 96/553-240
Mobil: 70/338-5197

Ügyfélfogadási idő Börcsön:

Hétfő: 8-18 óráig
kedd-csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig

 

esza